Een hele week hebben we geleerd rond de 5 zintuigen. Ook werden de lichaamsdelen dikwijls ingeoefend.
Zo hebben we een leerrijke uitstap gemaakt naar de winkel om naar de voedingswaren te kijken, te voelen, te ruiken en later in de klas te proeven. We gingen op zoek naar iets zoets en zuurs. De kleuters konden snel zoete voedingswaren aanduiden maar een zuur product was toch even zoeken. Uiteindelijk hebben we een citroen en chocopasta gekocht. Terwijl Moussa de voedingswaren in de zak mocht steken, gaf Melek het geld aan de winkelier.
In de klas gingen we dan een stukje citroen en een lepeltje choco PROEVEN. Je zult het wellicht raden welke zij 2 keer wilden proeven. De zoete natuurlijk! ;-)
De kleuters mochten van thuis een voorwerp meebrengen dat te maken had met een van de zintuigen. We hebben de voorwerpen besproken en ook even uitgetest. Daarna kregen deze voorwerpen een plaats in de ontdekhoek. De juf vulde de hoek aan met muziekinstrumenten en liet de hele week muziek HOREN tijdens hoekenwerking.
Gelukkig hadden we mooi weer tijdens het blotevoetenpad. Schoentjes uit, sokken uit en Lets go! De kindjes mochten een pad volgen waarbij VOELEN een belangrijk aspect was.
Een tweede uitstap was naar de kerk van Sledderlo waarbij ZIEN een belangrijk aspect was. Zo vertelde de begeleidster ons over de kleurrijke ramen, het hoge plafond, het grote boek, de clusters... De kleuters konden eveneens vertellen welke gelijken en verschillen er waren met de moskee.
Aan de hand van foto's mochten de kleuters sorteren per zintuig. Kan je een ijsje proeven of voelen? Om de beurt mochten de kleuters vertellen wat ze op hun foto zagen en het leggen bij het juiste zintuig.
Wat zie ik als ik in de spiegel kijk? Mijn ogen, neus, mond, tandjes, wangen, wenkbrauwen, wimpers, oren, haar. De lichaamsdelen werden nog eens ingeoefend. Daarna trokken we gekke bekken en toonden we verschillende emoties (boos, bang, blij & verdrietig).
Na deze waarnemingsles konden we aan de slag met de besproken lichaamsdelen eerst in te kleuren en daarna op de juiste plaats te plakken. Hier en daar hadden de kindjes toch wel wat hulp nodig.
Tijdens de dramales gingen we houdingen nabootsen van een hond, poes, vogel, vliegtuig, auto, fiets, ... Daarbij kwamen de lichaamsdelen weer aan bod! :-)
De juf had een aantal potjes bij met verschillende reuken. De kindjes werden om de beurt geblinddoekt en mochten RUIKEN. Had je goed geraden? Een dik applaus! Dat was niet simpel maar we hebben ons best gedaan.
Meester Seppe was op donderdag ziek, dus heeft juf. Mutlu de turnles gegeven. Dat vonden ze ook heel leuk want ze mochten klimmen, hoog springen, evenwichtsoefeningen uitvoeren en zig zag lopen.
Tijdens hoekenwerk mochten de kleuters deze week volop exploreren en experimenten met een schaar. We oefenden eerst een correcte schaarhouding te hanteren.
In de kleihoek mochten ze met klei oogjes, neus, mond, oren, haar maken voor de jongen of het meisje.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten